Introductie co-creatie in de glastuinbouw
In onderstaande video wordt het co-creatietraject toegelicht dat binnen het GLITCH-project gehanteerd wordt om tot succesvolle innovaties te komen.
Veel technologische innovaties leiden niet tot een doorbraak op de markt, niet omdat ze niet goed uitgewerkt zijn, maar omdat ze vanaf de eerste ontwerpfasen te weinig rekening houden met de eindgebruiker en andere belanghebbenden.
Co-creatie
Bij een co-creatief proces gaan we eindgebruikers en andere belanghebbenden mee betrekken bij het bedenken en ontwikkelen van een innovatief product.
GLITCH is een project waarin innovaties worden uitgewerkt die als doel hebben energiebeheer en CO2-beheer in de glastuinbouw te verbeteren. We willen hierbij rekening houden met elementen die duurzaamheid bevorderen en dus zowel economisch als ecologisch goed werken. Verschillende partners binnen dit project werken concrete oplossingen uit, zoals bijvoorbeeld belichtingssystemen, teelt in meerdere lagen en dag- en nachtschermen. Workshops en bevragingen worden uitgevoerd om de behoeften, wensen en meningen van de teler met betrekking tot deze innovaties in kaart te brengen. Demonstraties worden georganiseerd om de voortgang van de projecten te tonen en af te toetsen. Experts op gebied van milieu, wetgeving, licht- en andere technieken worden tevens geconsulteerd.
Het ontwerpen van elke innovatie wordt procesmatig in een aantal stappen opgedeeld die achtereenvolgens op een creatieve manier zoeken naar vernieuwing en op een gestructureerde manier naar de beste oplossing toe werken.
Het GLITCH Kompas
Om het co-creatie proces te vergemakkelijken, hebben Universiteit Antwerpen en Bluehub een online tool ontwikkeld: het GLITCH Kompas. Het GLITCH Kompas begeleidt ambitieuze personen die actief zijn in de glastuinbouwsector in Vlaanderen (België) en Nederland bij het realiseren van relevante innovaties middels co-creatie. De doelgroep van het GLITCH Kompas bestaat uit de koplopers in de glastuinbouwsector, zoals telers, teeltvoorlichters, toeleveranciers, onderzoekscentra, kennisinstellingen en alle belanghebbenden. Door een intensieve samenwerking tussen deze diverse partijen worden innovaties ontwikkeld die afgestemd zijn op de markt.
Co-creatie kan op verschillende manier plaatsvinden. Het GLITCH Kompas begeleidt het kernteam vanaf de startfase van ideevorming tot het eindpunt, een ontwikkelde innovatie die een oplossing vormt voor een probleem of een verbetering is van reeds bestaande toepassingen en systemen. Via een gestructureerd proces, bestaande uit 7 fasen, wordt het kernteam door de realisatie van de innovatie geleid.
Contactpersoon
Ingrid Moons
[email protected]