In onderstaande video’s wordt het innovatieproject ‘gebruik van CO2 met behoud van luchtkwaliteit’ nader toegelicht.
Gebruik van CO2 uit rookgassen
CO2 uit rookgassen wordt momenteel in de kas toegepast als koolstofbron voor de planten. Een gegarandeerde luchtkwaliteit tijdens deze CO2 doseringen is cruciaal om groeiremming en oogstverlies en derhalve energieverlies tegen te gaan. Wanneer een teler de luchtkwaliteit kan bewaken, kan de CO2 op een veilige manier vanuit de rookgassen (van bijvoorbeeld WKK) worden teruggewonnen. Dit resulteert in een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot en productie.
Beoordeling luchtkwaliteit
De sector vraagt echter wel nog eenduidige technische kennis en ondersteuning bij de beoordeling van luchtkwaliteit in combinatie met real-time klimaat data. Dit omdat telers nog niet of onvoldoende vertrouwd zijn met de beschikbare technologie. Om bewustwording en draagvlak voor deze techniek te creëren zijn inzichten via metingen van luchtkwaliteit in kasteelten, data-analyses en onderzoeken van technische aspecten nodig.
Een toestel voor bewaking van deze luchtkwaliteit is reeds commercieel beschikbaar. De technologie hiervoor werd dus al ontwikkeld waardoor er geen co-creatieve stappen meer doorlopen dienen te worden. Omwille hiervan is er binnen dit innovatieproject geen co-creatietraject opgenomen.
Doorontwikkeling luchtkwaliteitsensoren
Dit innovatieproject beoogt, naast deze testmetingen, het vastleggen van grenswaarden en de doorontwikkeling van luchtkwaliteitsensoren door toepassing van de Gas Analyser. Integratie van dit te ontwikkelen systeem met de klimaatcomputer in de kas maakt het mogelijk te kunnen luchten op basis van lokale data. Hierdoor wordt er zo optimaal mogelijk met warmte en CO2-uitstoot omgegaan. Dit zal de integratie in de praktijk bevorderen.
Beoogde activiteiten
Proefstation voor de Groenteteelt heeft een coördinerende rol richting praktijkmetingen. De gasmetingen in praktijk zullen uitgevoerd worden door EMS en Thomas More. Innoveins legt de grenswaarden vast. De sensortechnologie zal door Blue Engineering geïntegreerd worden in de klimaatcomputer.
TEELTEN
Innoveer mee en neem contact met ons op!
Bart van Calenberge
[email protected]