Het gebruik van assimilatiebelichting in de groenteteelt onder glas maakt een goede, kwalitatieve opbrengst jaarrond mogelijk. Het gebruik ervan kost echter veel elektrische energie, en dus ook de nodige kosten. Een energiebewuste en -efficiënte omgang met de belichting is dan ook belangrijk.
Traditioneel wordt de belichting gestuurd volgens een vast uurschema, waarbij eventueel de belichting uitgeschakeld wordt bij een te hoge lichtintensiteit. Op zonnige dagen in de winter zal je dan echter meer licht aan de plant geven dan hij nodig heeft. Daarom kan ook gebruik gemaakt worden van lichtintegratie waarbij, in analogie met temperatuursintegratie, getracht wordt om een bepaalde gemiddelde lichtsom over verschillende dagen te bereiken. Daardoor kan de belichting op zonnige dagen (gedeeltelijk) uitgeschakeld worden. Dit kan leiden tot een interessante energiebesparing.
Dankzij het project GLITCH kunnen we het elektriciteitsverbruik van de belichting voor jouw bedrijf in kaart brengen. Dit zal vergeleken worden met een bedrijfsspecifieke doorrekening van belichtingsstrategieën om het effect hiervan op het energieverbruik te onderzoeken. Op die manier kan bepaald worden welke belichtingsstrategie energetisch het voordeligste is.
Bent u geïnteresseerd om dit voor uw bedrijf in kaart te brengen? Dan kan u dit formulier invullen en toesturen naar een van onderstaande contactgegevens.
Jeroen van Roy
Thomas More
Kleinhoefstraat 4
2440 Geel
[email protected]
+32 (0) 14/74 05 78
Bart van Calenberge
Proefstation voor de Groenteteelt
Duffelsesteenweg 101
2860 Sint-Katelijne-Waver
[email protected]
+32 (0) 478/68 21 22
Maarten Vliex
Innoveins
Sint Jansweg 20
5928 RC Venlo
[email protected]
+31 (0) 612/68 59 27