De damp-naar-warmtepomp is een nieuw concept van droogtechniekmet als doelstelling een coefficient of performance (COP) bekomen voor ontvochtiging van 10. Het systeem bestaat uit een warmte-massa-wisselaar en een regenerator. UGent heeft de voorbije 8 jaar kennis en expertise rond beide componenten opgebouwd met o.a.:
- Een functionerende full scale low-flow tegenstroom warmte-massa-wisselaar (WMW) in een tomatenkas van 0.07 ha te Sint-Katelijne-Waver. Deze warmte-massa-wisselaar is het deel van de damp-naar-warmtepomp. In een WMW, de zoutoplosssing neemt waterdamp uit de lucht. Hierbij wordtvoelbare warmte vrijgegeven.
- De onderzoeksgroep UGent streefde ernaar om in mei 2021 in het Technicum te beschikken over een pilootregenerator. Deze generator is in aanvang van de constructie.
De regenerator heeft 30 kW verdampersvermogen en is van het type “warmtepomp gedreven vacuüm verdamper”. Door de hoge efficiëntie van deze ontvochtigingstechniek, de beheersbare energiekosten en het brede toepassingsgebied (groot temperatuurbereik waarbij geen corrosie problemen optreden) is deze techniek baanbrekend t.o.v. alle andere marktbeschikbare droogtechnieken. De in te schatten markt- en klimaatimpact is zeer groot omdat drogen in industriële processen wereldwijd 1) gemiddeld verantwoordelijk is voor 15-25% van de totale energievraag in de industrie en 2)momenteel een COP heeft in de range van 0.5 tot max. 4 wat ver beneden de prestaties ligt van het huidig ontwerp. Deze technologie kan toegepast worden naast in de glastuinbouw in de voedings-, hout- , textiel- en chemische industrie.
De uitdagingen in dit project zijn:
- Ontwerp van het warmtepomp systeem op hoge temperatuur.
- Ontwerp van de verschillende onderdelen die zowel temperatuurbestand als corrosiebestand dienen te zijn in een omgeving van een zeer corrosieve zoutoplossing.
- Materiaal selectie
- Koelmiddel selectie
- Constructie
- Het in werking brengen/testen van de prototype verdamper
Bent u benieuwd naar het volledige rapport?