Het Vlaamse-Nederlandse onderzoeksproject Glitch doet onderzoek in vijf groentegewassen naar meer energie-efficiency en naar klimaatneutrale technieken en systemen voor de glastuinbouw. Ook Nederlandse telers kunnen meedoen, door het leveren van input of het geven van reacties op (tussentijdse) resultaten, vertelt onderzoeker Bart van Calenberge van Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver (B).
Wat onderzoeken jullie precies?
Glitch is een samenwerking van verschillende partners, wij hebben als Proefstation een coördinerende rol. Het project wil antwoorden vinden op diverse vragen in verschillende teelten, zowel van Vlaamse als Nederlandse zijde. Die teelten zijn sla, komkommer, tomaat, paprika en aardbei, waardoor we een grote doelgroep bereiken. We doen onderzoek naar heel specifieke topics, zoals belichting, laagwaardige warmte en schermen.
Zijn er ook raakvlakken met Het Nieuwe Telen 2.0?
Er zijn zeker raakvlakken, maar het is niet de doelstelling van het project om Het Nieuwe Telen 2.0 opnieuw uit te vinden. We willen antwoord geven op losse topics om een energieslag te kunnen maken. Het gaat enerzijds om energie-efficiency en anderzijds om klimaatneutraliteit. Bij energie-efficiency bekijken we technieken die momenteel op de markt zijn, waarvan we geloven dat die bedrijven efficiënter kunnen maken. Bij klimaatneutraliteit kijken we hoe we minder fossiele energie kunnen gebruiken.
Een van de programmapunten is energie-efficiënt belichten, waarom?
Hoewel er al verschillende jaren wordt belicht in de groenteteelt merken we dat de telers toch nog met prangende vragen blijven zitten, zoals: hoe kunnen we een extra stap gaan maken, specifiek naar LED-belichting. Bij tomaat en sla zitten we in de positie dat we al heel wat kennis hebben, bij komkommer is dat nog heel beperkt. We kijken in de proeven zowel naar SON-T als naar LED als naar de combinatie daarvan. Bij LED gaan we kijken: wat is het ideale spectrum; we kijken zowel naar toplight als interlight. Hoe kunnen we daarin stappen maken en wat zijn de ideale combinaties.
In welke data bent u vooral geïnteresseerd en wat bent u van plan ermee te gaan doen?
Via de bevraging willen we betrokkenheid en kennisuitwisseling organiseren. Als we wat zien in de teelt, bijvoorbeeld in de plantbalans, willen we telers voorstellen doen om op een bepaalde manier te reageren. Mogelijk zijn er telers met een vergelijkbare belichting die vanuit hun ervaringen kunnen antwoorden. Bij heel innovatieve technieken, waar men minder kennis van heeft, willen we vooraf een aantal ideeën toetsen: als wij die belichting of scherm met bepaalde eigenschappen installeren, zien jullie daarin potentieel of knelpunten?
Wanneer worden de eerste resultaten verwacht?
Het project duurt in totaal drie jaar, we zijn nu net over de helft. Van de eerste proeven zijn ondertussen artikelen verschenen. Alle proeven en resultaten zijn openbaar toegankelijk. Met de bevraging en interviews zitten telers straks vooraan. Dat is eigenlijk een extra aanvulling, naast de presentaties, demonstraties en artikels die voorzien worden. Wij hebben al een aantal rondleidingen georganiseerd. Er staat ook een aantal events gepland in de toekomst, zodat de proeven ook door telers bezocht kunnen worden. Die worden aangekondigd via onze website en nieuwsbrief.
Tekst: Mario Bentvelsen