De populariteit van slateelt in hydrocultuur stijgt enorm. Belichting is noodzakelijk om de productie in de winter op peil te houden. Standaard worden hiervoor SON-T lampen gebruikt, maar zoals bekend is LED belichting efficiënter en duurzamer. De populariteit van dit type belichting stijgt. Mede omdat onderzoek aantoont dat sla een hogere lichtintensiteit toelaat onder LED dan onder SON-T.
Rode slasoorten kleuren mooier rood, ze groeien compacter en maken dikker blad onder een blauw-rood spectrum. Echter groeit een zware kropsla te compact onder dit spectrum. Vanaf december 2018 tot maart 2019 heeft er een proef plaatsgevonden in het Proefstation voor de Groententeelt. In deze proef is aangetoond dat toevoeging van verrood licht zorgt voor mooiere en minder compacte kropsla. Daarnaast werden ook de effecten van het gebruik van een belichtingsdoek in de slaserre getest. Het afschermen van het licht heeft, naast het tegenhouden van de lichtgloed, ook als voordeel dat het licht en de warmte naar binnen worden weerkaatst. Voor een koude teelt zoals sla, kan dit echter ook nadelig zijn.
Proefopzet
In deze proef werd er gekeken naar de invloed van zowel verrood licht, als het gebruik van een belichtingsdoek op de teelt van kropsla (Presteria, Rijk Zwaan) en Lollo Rossa (Satine, Rijk Zwaan). In twee belichte afdelingen is 80 μmol LED gehangen, met een spectrum van 95% rood en 5% blauw. Daar is een gradiënt verrood licht bijgehangen. Deze varieerde van 1,5 % tot 10 % bovenop de 80 μmol rood-blauw belichting. Omdat verrood licht sterk wordt verstrooid in een serre, was het niet mogelijk om in dezelfde ruimte sla te telen onder 0% verrood.
Op één van beide afdelingen werd gewerkt met een belichtingsdoek, type Obscura 9950 FR W van Svensson. Dit belichtingsdoek werd gesloten van zonsondergang tot zonsopgang, zonder te kieren. In beide afdelingen werd er daarnaast gebruik gemaakt van een transparante energiedoek, type Luxuous 1347 FR van Svensson. De sturing van dit energiedoek, alsook de sturing van de belichting en het klimaat, was identiek in beide afdelingen.
Conclusie
Uit dit onderzoek blijkt dat (meer) verrood licht zorgt voor een mooiere, minder compacte en natuurlijker ogende kropsla. De diameter, de lengte van het langste blad en de veldvulling stegen met een toenemende gradiënt aan verrood licht. Toch wordt het volume van de kropsla, wat gewenst wordt op de markt voor ‘zware Belgische kropsla’ , nog niet behaald. Ook wanneer het volume vergeleken wordt met SON-T belichte kropsla, is dit nog niet naar verwachting. Meer onderzoek is nodig om te optimaliseren. Andere belichtingsstrategieën, zoals meer verrood licht, moeten nog getest worden.
In tegenstelling tot kropsla, heeft verrood een negatieve invloed op rode types zoals Lollo rossa. Meer verrood licht leidt namelijk tot een minder intense kleur. Het gebruik van verrood licht wordt afgeraden bij rode types, omdat het geen voordelen biedt. Het spectrum met een laag percentage blauw en een hoog percentage dieprood blijft zeer geschikt voor de teelt van rode slatypes.
Het belichtingsdoek zorgde, na het sluiten van het belichtingsdoek, voor een hogere kastemperatuur en een hogere relatieve luchtvochtigheid. Dat resulteerde bij de kropsla in een hoger oogstgewicht, maar ook tot meer glazigheid. Dat leidde tot zwakkere cellen en uiteindelijk ook tot meer rand bij de oogst. Hetzelfde geldt voor Lollo rossa. Door het vochtiger klimaat had Lollo rossa ook meer last van smet onder het belichtingsdoek. Hierdoor waren de kroppen zwakker en hadden ze een lager gewicht.
De kwaliteit van zowel kropsla als Lollo rossa ging achteruit door het belichtingsdoek. Er wordt afgeraden om een doek te gebruiken, zonder te kieren. Verder onderzoek moet uitwijzen of dit kan worden verholpen door te kieren en welk percentage er dan moet worden gekierd.
Voor meer informatie over dit onderzoek of de onderzoeksresultaten, kunt u contact opnemen met Thibault De Moor (Proefstation voor de Groententeelt) via [email protected].
Wilt u het gehele rapport lezen? Klik dan hier!