In de vorige blog (Het GLITCH Kompas geeft richting in innovatie middels co-creatie) is uitgelegd waar het GLITCH Kompas voor dient. Ook is in grote lijnen verteld hoe het Kompas is opgesteld en hoe het gebruikt kan worden. In deze laatste blog van deze tweedelige reeks zal worden toegelicht hoe het GLITCH Kompas gebruikt wordt.
De fases binnen een co-creatieproces
Het GLITCH Kompas geeft richting aan het co-creatieproces. Dit proces bestaat uit zeven verschillende fasen, gebaseerd op het Double Diamond model van Design Council (Design Council, 2005). De opeenvolgende fasen (Figuur 1) bestaan uit het doorlopen van verbredingsfasen waarbij er veel informatie wordt verzameld met het oog op de innovatie, afgewisseld met synthesefasen waarbij de verzamelde informatie uit de voorgaande fase geconcretiseerd wordt. Dit proces wordt met verschillende belanghebbenden samen doorlopen (Kazadi et al., 2016). Het co-creatieproces dat het GLITCH Kompas weergeeft, combineert inzichten uit de design-, innovatie- en managementwetenschappen. Enerzijds vertrekt u vanuit het creatieve denken en probeert u ideeën te concretiseren en uit te werken, anderzijds zorgt u voor het vat krijgen op menselijke processen vanuit innovatiemanagement.
Figuur 1. Het co-creatieproces gebaseerd op het Double Diamond model van Design Council (Design Council, 2005).
- Start
In deze fase ga je een complementair kernteam samenstellen, die bestaat uit diverse stakeholders. Stem de verwachtingen op elkaar af en formuleer een éénduidig, gezamenlijk innovatiedoel.
- Ontdek
In de ontdekkingsfase verzamelt u zoveel mogelijk informatie over het probleem dat u wenst op te lossen met de innovatie. Zorg ervoor dat de omgeving en de context waarin de innovatie gebruikt zal worden ook voldoende wordt meegenomen.
- Definieer
In de definieerfase ga je alle verzamelde informatie filteren/destilleren. Rondom deze informatie kan een innovatie gevormd worden.
- Ontwikkel
In deze fase wordt een eerste concept van de innovatie of oplossing gecreëerd.
- Herontdek
Vertrekkend vanuit het concept wat gevormd is in de vorige fase, vindt een herontdekkingsfase plaats. Hier wordt opnieuw zoveel mogelijk informatie verzameld over het concept.
- Verbeter
In de verbeteringsfase wordt het concept geëvalueerd en verrijkt op basis van inzichten en ervaring van directe gebruikers.
- Lever
In de laatste fase wordt een prototype van de innovatie ontwikkeld en uitgetest op de markt om de haalbaarheid ervan in kaart te brengen.
Waaruit bestaat de navigatiehulp van het GLITCH Kompas? Het GLITCH Kompas is een navigeerinstrument dat een structuur aanbiedt aan partijen die middels co-creatie een innovatie willen ontwikkelen of verbeteren in de glastuinbouwsector. Elke gebruiker kan zelf kiezen bij welke stap het GLITCH Kompas start. Bepaalde innovaties bouwen bijvoorbeeld verder op bestaande zaken en situeren zich hierdoor reeds in een latere fase in tegenstelling tot innovaties die vanuit het beginpunt ontwikkeld zullen worden en aanvangen in fase 1.
Het gebruik van het GLITCH Kompas is erg eenvoudig. Voor elke fase in het co-creatieproces wordt een overzicht gegeven van de verschillende instrumenten (zogenaamde ‘tools’) die gebruikt kunnen worden tijdens de innovatie-ontwikkeling. Per tool wordt er een overzicht gegeven van volgende elementen:
- Wat doet de tool?
- Waarom zou u de tool gebruiken?
- Wie (welke partijen) zijn er nodig om de tool te gebruiken?
- Wanneer (in welke stap van het co-creatieproces) gebruikt u de tool?
- Welk materiaal heeft u nodig de tool te gebruiken?
- Wat de aandachtspunten zijn waarop u dient te letten tijdens het gebruik van de tool?
- Een stapsgewijze beschrijving over hoe u de tool kunt gebruiken
- Een bijhorende template (= zogenaamde canvas) kan u per tool downloaden.
Beschikbaar voor iedereen
Iedereen heeft toegang tot het GLITCH Kompas en de tools zonder registratie. U kan ook kiezen voor gebruik met registratie. Registratie biedt u als gebruiker volgende voordelen:
- Online samenwerking met de andere teamleden wordt gemakkelijker omdat u kunt chatten, taken registreren en afvinken.
- Mogelijkheid om gelijktijdig te werken aan meerdere projecten
- De voortgang van uw team/project inzien
Kortom, het GLITCH Kompas is uw gids tijdens innovatie-ontwikkeling in de glastuinbouw. Gebaseerd op onderzoek, inzichten en ervaring vanuit het GLITCH-project wordt steun geboden gedurende het co-creatieproces. De structuur en informatie zorgen ervoor dat betrokkenen in de glastuinbouwsector met ambitie zelf aan de slag kunnen gaan met verbetering van bestaande systemen of technieken of ontwikkeling van nieuwe innovaties. Waar nodig kan hulp ingeschakeld worden van derden die mee het gewenste doel helpen te bereiken.
Geschreven door:
Kristien Deams & Ingrid Moons
Universiteit Antwerpen
Bronnen:
Design Council. (2005). The ‘double diamond’design process model. Design Council. Retrieved October 8th 2019, from https://www.designcouncil.org.uk/news-opinion/what-framework-innovation-design-councils-evolved-double-diamond
Kazadi, K., Lievens, A., & Mahr, D. (2016). Stakeholder co-creation during the innovation process: Identifying capabilities for knowledge creation among multiple stakeholders. Journal of business research, 69(2), 525-540.