In 2018 is op Proefcentrum Hoogstraten (PCH) gestart met het testen van een nieuw ‘energy balancing’ (EB) dagschermsysteem. In deze proef werd een 1147FR-scherm (Svensson) gebruikt samen met 2 PE-AC-folies in de GLITCH-afdeling en vergeleken met een referentie-afdeling waar 2 SLS10-schermen hangen. Tijdens deze eerste proef hebben we 41% energie bespaard met een zeer vergelijkbare paprikaproductie in beide afdelingen. De GLITCH-afdeling gebruikte ongeveer 17 m3 aardgas equivalent/m2 (31,5 MJ = 1 m3 a.e.), terwijl de referentie-afdeling ongeveer 29 m3 a.e./m2 gebruikte.
Voor 2019-2020 mikte GLITCH hoger. De PE-AC-folies werden verbeterd door toevoeging van vinylacetaat (VA). Daarnaast werd ook een eerste EB nachtschermsysteem getest dat bestond uit een XLS18 nachtscherm en een nachtscherm van Phormium (lees meer). In deze nieuwe proef slaagden we er niet alleen in om de productiviteit op peil te houden, maar verhoogden we ook onze energiebesparing tot 67%. De GLITCH kas gebruikte 9,1 m3 a.e./m2 terwijl de referentie-afdeling 27,2 m3 a.e./m2 gebruikte.
Dit zijn al mooie resultaten, maar we willen nog hoger mikken en de kassystemen dichter bij energieneutraliteit brengen. Hiervoor moeten we alle mogelijkheden voor verdere energiebesparing bekijken.
Eén van de interessante bevindingen was de grote verschillen van het energieverbruik tussen dag en nacht. In de referentie-afdeling werd 70% van de energie ’s nachts gebruikt. Daarentegen vond in de GLITCH-afdeling slechts 46% van het energieverbruik plaats tijdens de nacht! Dit komt ook tot uiting in de energiebesparing die ’s nachts en overdag gerealiseerd werd. Gedurende de dag gebruikte de GLITCH-kas 39% minder energie dan de referentiekas. In de nachtperiode was dit 78%. Als we dag en nacht samen nemen, wordt de bovengenoemde energiebesparing van 67% behaald.
Dus, wat zijn de barrières die grotere energiebesparingen overdag tegenhouden? We hebben twee primaire uitdagingen gevonden. De belangrijkste uitdaging is dat er vlak voor en na zonsopgang wordt verwarmd om condensatie op de planten en vruchten te voorkomen en de kas op de gewenste dagtemperatuur te brengen – weergegeven in blauwe ovalen in Figuur 1. Het tweede probleem is het gebruik van de luchtbehandelingsunit voor ontvochtiging tijdens warme dagen – weergegeven in rode ovalen.
Nu dat deze uitdagingen zijn geïdentificeerd, kijken we uit naar de mogelijkheden om onze energiebesparing nog te verbeteren in komende proeven. Er zijn drie mogelijkheden:
- De temperatuurdalingen ’s nachts minimaliseren. Dit zou ons in staat stellen om het gebruik van nachtschermen te maximaliseren en de energie in de kas te behouden, waardoor we de energie die nodig is tijdens de vroege ochtend te verminderen.
- De verwarmingsbehoefte in de vroege ochtend verlagen door samen met de zon te verwarmen.
- Het ontvochtigingssysteem verbeteren om de luchtvochtigheid op een energiezuinigere manier te beheersen.
Blijf op de hoogte en ontdek hoe u samen met het GLITCH-team nog meer energie kunt besparen!
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: