In 2019 werden de eerste ervaringen opgedaan met de teelt van aardbeien op het geïnstalleerde meerlagensysteem. Producties en sortering waren toen ondermaats om tevreden te zijn van het bestaande opstelling. Ondertussen werden de LED-strips vervangen door assimilatielampen die een vijf keer hogere lichtintensiteit kunnen halen. Deze lampen zijn in staat om 255 μmol/m².s op plantniveau te geven. Wekelijks werden deze lampen ingesteld in overeenstemming met de zonsopkomst en zonsondergang van die week. Met deze hogere lichtintensiteiten hopen we lichttekorten die er in 2019 waren volledig weg te werken. Ook werden er twee vertifans in het meerlagensysteem geïnstalleerd. Deze moeten zorgen voor meer luchtcirculatie in het meerlagensysteem. Op deze manier wordt getracht om tot een homogeen systeem te komen. Door de installatie van dergelijke opstelling wordt de plantdichtheid per vierkante meter serre drastisch verhoogd. Terwijl de stookkosten voor de hele serre nagenoeg ongewijzigd blijven. Op deze manier kan de CO2 uitstoot en stookkosten worden gereduceerd.
Proefbeschrijving
Het meerlagensysteem op PCH is ontwikkeld in een 8-meter kap waarin zes rijen werden geplaatst met telkens 4 lagen boven elkaar. De plantdichtheid is hierdoor gestegen van 10,5 naar 36 planten per vierkante meter grondoppervlakte. Binnen eenzelfde laag staan de planten aan 9 planten per vierkante meter. Iedere laag is voorzien van verrood LED-strips die s’nachts worden aangeschakeld en moeten zorgen voor voldoende strekking van het gewas. Verder bevinden zich boven lagen 1, 2 en 3 assimilatielampen die tot maximaal 255 μmol/m².s kunnen bijbelichten. Deze worden wekelijks ingesteld zodat deze opspringen en uitgaan bij het opkomen en ondergaan van de zon. Verder bezitten deze lampen een dimfunctie die werden ingesteld naargelang de behoefte van de planten. De CO2 werd toegediend via luchtslangen bevestigd onderaan de goten van laag 2 en 4.
Teeltgegevens
Voor de voorjaarsteelt werden trayplanten van het ras Elsanta per 6 opgeplant in bakken van 0,5 m. Deze planten werden op 29 januari opgeplant en één week voorgetrokken op een normaal teeltsysteem. Hier konden de planten goed ingeregend worden om de wortelgroei te stimuleren. Op 5 februari werden de plantenbakken op het meerlagensysteem gezet en werden de lampen ook aangeschakeld. Het belichtingsregime werd wekelijks opnieuw ingesteld in overeenstemming met het tijdstip van zonsopgang tot zonsondergang van die week. De geïnstalleerde assimilatielampen gaven maximaal 255 μmol/m².s op plantniveau.
Beoordelingen
Het installeren van een meerlagen teeltsysteem heeft een invloed op de lichtinval op de onderliggende lagen en op het heersende klimaat in de serre. Om de effecten hiervan op plantniveau in kaart te brengen werd het gewas gedurende de teelt enkele keren beoordeeld. De gewasstrekking controleerden we door de lengte van de bladstelen op te meten. Effecten op de vruchtkwaliteit werd nagegaan in vruchtbeoordelingen, Brixmetingen, hardheidsmetingen en bewaarproeven bij 12°C. Verder werd de temperatuur en luchtvochtigheid ieder uur op elke laag gemeten m.b.v. ELUSB-2 vocht – en temperatuur datalogger. Daarnaast werden regelmatig PAR-loggers (LI-190/R sensor) voorzien per laag. Deze gingen per 2 minuten het invallende PAR-licht op plantniveau gaan meten, op deze manier kon een inschatting gemaakt worden naar het lichtverlies per laag.
Benieuwd geworden naar het volledige rapport?