In Glitch worden technologieën ontwikkeld die leiden tot klimaatneutrale glastuinbouw, d.w.z. een glastuinbouw die niet/enkel nog beperkt afhankelijk is van fossiele energie. Klimaatneutraliteit in de glastuinbouw wordt gerealiseerd door de warmtevraag in de kas te reduceren en eventuele inzet van hernieuwbare energie.
In deze teeltproef worden de energy-balancing (EB) nachtschermen, die in werkpakket 5.2 werden ontwikkeld, getest en gedemonstreerd in een tomatenserre op het Proefstation voor de Groenteteelt. Een EB nachtschermsysteem bestaat uit schermen met een hoge reflectiviteit voor warmtestraling. Deze hebben een hoge isolatiewaarde. Met behulp van deze isolerende nachtschermen kan warmteverlies van de serre worden vermeden. Meerlagig toegepast levert dit een super isolatie en wordt de warmtevraag van de kas ‘s nacht beperkt.
Het doel van de proef bestaat erin om:
• de praktische toepasbaarheid en het energiebesparingspotentieel van het nachtschermsyteem te evalueren
• het gebruik van de schermen en het kasklimaat te optimaliseren met een zo hoog mogelijke energiebesparing als resultaat, zonder verlies van productie en kwaliteit
Proefopzet
De proef werd uitgevoerd in twee afdelingen van 720m² op het Proefstation voor de Groenteteelt. De eerste afdeling (afd. 7) fungeerde als referentie. Hier werd een enkel standaard energiescherm Phormitex Bright (Phormium) gebruikt. De scherm- en klimaatsturing gebeurden conform de praktijkomstandigheden. In een tweede afdeling (afd. 6 GLITCH) werd een energy-balancing (EB) nachtschermsysteem geïnstalleerd. Dit bestond uit twee schermmechanieken die afzonderlijk van elkaar konden worden bestuurd. Als onderscherm werd geopteerd voor een dubbel aluminium scherm. Het bovenscherm was een Luxous 1147 FR (Figuur 1).
Bent u benieuwd geworden naar de resultaten van dit onderzoek?