Het innovatietraject naar energie-efficiënte belichtingstechnieken onderzoekt het gebruik van assimiliatiebelichting in 3 teelten, namelijk tomaat, sla en komkommer (GLITCH, 2018). Streefdoel hierbij is om tijdens de winterperiode te voorzien in optimale productie en kwaliteit. Het gebruik van assimilatiebelichting maakt het mogelijk om de energie-input per kilogram oogstbaar product te doen dalen. De energie-efficiënte belichtingstechnieken zorgen voor een lagere CO2-uitstoot en dragen op die manier bij aan een duurzame glastuinbouw.
Overleg met de telers (eindgebruikers van deze assimilatiebelichting) staat centraal in het cocreatieproces van het innovatietraject energie-efficiënte belichtingstechnieken. Door in overleg te treden met tuinders worden hun noden, behoeften en wensen zichtbaar. Op die manier wordt de innovatie efficiënter, relevanter en toepasbaar. De mening van de telers wordt meegenomen in het ontwerp van de teeltproeven die zullen lopen bij de proefcentra in Vlaanderen en bij de Nederlandse partner Botany. Door het parallelle verloop van de teeltproeven en de co-creatie activiteiten worden de teeltproeven en de iteratieve co-creatieactiviteiten sterker op elkaar afgestemd. Dit rapport geeft weer hoe toekomstige co-creatieactiviteiten binnen het thema van energie-efficiënte belichting kunnen verlopen. De belangrijkste conclusies inzake opportuniteiten of hindernissen worden hierbij gerapporteerd.
Hetzelfde co-creatieproces werd gevolgd bij de co-creatie activiteiten bij de drie verschillende teelten. De specifiek verkregen input is uiteraard verschillend voor de specifieke teelten. In het rapport zal telkens de gehanteerde methode ingeleid worden. Dit wordt gevolgd door een opsplitsing per specifieke teelt waarbij de inzichten gebundeld worden. De activiteiten die met het kernteam van het innovatietraject plaatsvonden vonden telkens gezamenlijk plaats over de drie teelten heen. De interacties met de telers vonden plaats per specifieke teelt.
Dit rapport beschrijft het co-creatieproces van dit innovatietraject waarbij zowel gerapporteerd wordt over het co-creatieproces van het kernteam bestaande uit partners van het GLITCH project als over de perceptie van potentiële eindgebruikers van energie-efficiënte belichtingssystemen, namelijk telers zelf. De teelttechnische resultaten van deze innovatie vallen buiten het bestek van dit rapport. Hiervoor verwijzen we naar de verslagen van de teeltproeven die binnen WP 4.1 van het GLITCH-project zijn gepubliceerd.
Bent u benieuwd geworden naar de resultaten van dit onderzoek?
De bijlage van dit rapport zijn via de volgende linkjes te bekijken: