Warmte op een relatief lage temperatuur (maximaal 40 °C) wordt laagwaardige warmte genoemd omdat deze warmte niet zo eenvoudig in te zetten is. Momenteel is deze laagwaardige warmte in de serre vooral afkomstig van de condensor van de wkk, maar vele systemen geven dergelijke warmte af. Daarbij kunnen we denken aan warmtepompen, reststromen, … Naast het capteren van deze warmte is het minstens even belangrijk om deze warmte goed te kunnen benutten. Typisch wordt hiervoor gebruik gemaakt van buizensystemen bestaande uit PE (Poly-ethyleen) om deze laagwaardige warmte te verdelen in de serre.
In de winter van 2019-2020 werd een proef opgezet om de mogelijkheden van het gebruik van watergekoelde leds te onderzoeken. Op het Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW) werd daartoe, in een serre met mobiele goten, een afdeling ingericht met watergekoelde leds en een andere afdeling met luchtgekoelde leds. Om het energieverbruik in beide afdelingen te kunnen vergelijken installeerde Thomas More sensoren en analyseerde het energieverbruik per afdeling. Daarnaast ontwikkelde men ook een rekentool om een aanbeveling te kunnen doen naar een goede dimensionering van het afgiftesysteem.
Het onderzoek naar alternatieve afgiftesystemen bestaat uit een aantal fases. In een eerste fase werd in cocreatie met producenten onderzoek gedaan naar bestaande systemen om warmte af te geven. Uit gesprekken met deze producenten werden vervolgens een aantal systemen geselecteerd die in labo-omstandigheden bij Thomas More werden doorgemeten. Op die manier konden de karakteristieken van deze systemen accuraat bepaald worden. Uit deze labo-metingen werden de meest beloftevolle systemen geselecteerd. Die werden in een korte proef in PSKW doorgemeten. Tot slot werd er een grootschalige proef gestart, waarbij gedurende lange periode de twee meest beloftevolle systemen, afgeleid uit voorgaande analyses, getest werden naar afgiftevermogen en invloed op de temperatuurverdeling in de serre. Gelijktijdig werd ook de invloed van de plaatsing van PE-buizen in de serre onderzocht.
Wilt u het volledige draaiboek lezen?