De glastuinbouw in Vlaanderen en Nederland is gekenmerkt door een optimale teeltomgeving resulterend in hoge productie en kwaliteit. Deze optimale teeltomgeving wordt huidig ingevuld door het aanleveren van grote hoeveelheden energie in de kas. Zo is de energievraag van de Nederlandse glastuinbouw anno 2018 afgerond 100PJ, dat is ~83% van de totale energievraag van de landbouw in Nederland. In Vlaanderen is de energievraag in 2018 15PJ, dat is 52% van de totale energievraag van de sector. Per kg tomaat is de energievraag 23.6 MJ.
De sector is zich bewust van deze problematiek en heeft er voorgaande periodes vooral naar gestreefd om hun energiebehoefte duurzamer in te vullen. In Nederland heeft de sector een convenant afgesloten met de overheid die 55% reductie voor ogen heeft tegen eind 2030. In Vlaanderen moet volgens het Vlaams klimaatplan de energetische emissies in de landbouwsector in 2030 met 44% gereduceerd worden t.o.v. 2005.
De oplossing die in dit project naar voren is geschoven, is de reductie van de energievraag van de teelt en dit met behoud van productie en rendabiliteit.
Om dit te realiseren zijn er volgende grote kennistekorten:
● Hoe kun je een kas isoleren en daarbij ook maximaal damp doorlaten/niet doorlaten?
● Hoe kun je de latente warmte aanwezig in de lucht in de kas efficiënt hergebruiken en omzetten in voelbare warmte zodanig dat een optimale teeltomgeving gegarandeerd blijft.
● Hoe ga je met nieuwe technieken telen?
Hieraan werd in WP5 “Klimaatneutrale teeltsystemen en technieken” vorige 3 jaar gewerkt.
Bent u benieuwd geworden naar het volledige draaiboek?