Praktijkmetingen:
Bij het doseren van CO2 (Koolstofdioxide) door middel van een Warmtekrachtkoppeling (WKK) of ketel komen naast CO2 ook de restgassen stikstofoxiden (NO + NO2), etheen (ethyleen, C2H4) en Koolstofmonoxide. Hoeveel van die reststoffen geproduceerd worden is voor een teler algemeen onbekend.
De EMS Macview Gas Analyzer kan de concentraties van deze gassen meten in Parts-Per-Million (ppb). De concentraties kunnen over een lange periode opgeslagen worden. Hier wordt vervolgens een analyse op uitgevoerd.
Bij verschillende bedrijven met teelten tomaat, komkommer, paprika, aardbei, aubergine en sla is een MACView Gas analyzer opgehangen en zijn de gegevens van minimaal 2 weken gemonitord.
Samen met de klimaatdata, de besturingsgegevens van de klimaatcomputer in de kas, kan de relatie tussen de gasconcentraties en de dosering van CO2 in kaart gebracht worden.
Ontwikkeling van SO2 sensor:
Door de verminderde productie en levering van “Nederlands” aardgas zijn telers meer aangewezen op alternatieve aardgas bronnen. Door het toepassen van alternatieve bronnen is de samenstelling van het aardgas niet meer altijd van dezelfde kwaliteit. De kwaliteit varieert van laag-calorische t/m hoog calorisch gas waarbij specifiek voor Vlaanderen geldt dat het gas in Zeebrugge wordt aangevoerd. De herkomst van het gas is niet altijd duidelijk en varieert in kwaliteit. Zo bevinden zich in het aangevoerd gas variabele samenstelling van zwavelcomponenten (S-compounds).
Bij de verbranding van dit gas komt er een hogere concentratie van SO2 vrij. Bij CO2 dosering van dit gas in de kas / serre, is er een hoger risico op blootstelling van hogere concentratie SO2 aan het gewas. Dit kan leiden tot het bereiken van effectgrenswaarden met bijbehorende effecten of groeivermindering.
Om het risico op effecten en groeivermindering in kaart te brengen is het idee om een SO2 sensor toe te passen in de kas.
Bent u benieuwd geworden naar het volledige draaiboek?