Naast, of ter vervanging van HPS-belichting (de bekende SON-T) wordt led-belichting steeds meer gebruikt in de glastuinbouw. Net als HPS-belichting produceren ook ledlampen warmte. Deze moet afgevoerd worden om oververhitting van de lamp te voorkomen. Meestal wordt deze warmte afgevoerd naar de lucht. Dit is dan ook de reden waarom in vele led-installaties systemen aanwezig zijn, zoals vinnen, om warmte efficiënt te kunnen afvoeren. Warmte kan echter ook afgevoerd worden door het gebruik van waterkoeling. Hierbij wordt een groot deel van de warmte van de led afgegeven aan een watercircuit. Het voordeel hiervan is dat de warmte hergebruikt kan worden op een andere plaats in de serre waar deze nuttig kan zijn, zoals bijvoorbeeld in het ondernet in een slateelt.
De warmte die gerecupereerd wordt kan een ondernet dat gevoed wordt door een verwarmingsinstallatie wel aanvullen, vervangen is echter niet mogelijk. Het is wel belangrijk om met een aantal parameters rekening te houden. Een rechtstreekse aansluiting van de watergekoelde leds op het ondernet is een mogelijkheid. De temperatuur en het afgiftevermogen is hier echter moeilijk te controleren. Daarom raden we aan om steeds een warmtewisselaar te gebruiken om zo twee gescheiden circuits te creëren. Wanneer deze warmtewisselaar op de retourleiding van het ondernet wordt aangesloten kan een verwarmingsinstallatie de temperatuur van het ondernet verder verhogen tot de gewenste temperatuur. Belangrijk om hierbij in het oog te houden is het verwarmend vermogen van de watergekoelde leds, de gewenste temperaturen die bereikt moeten worden in het ondernet, het debiet in het watercircuit van de leds en het maximale aantal lampen die in serie aangesloten mogen worden. Ook het debiet in het lampencircuit is heel belangrijk. Bij een te laag debiet is er een gevaar van oververhitting van de lampen. Als het debiet te groot wordt is er meer pompenergie nodig om het water rond te pompen. Dit alles leidt er toe dat een goede dimensionering van de verschillende componenten essentieel is. Tijdens het GLITCH-project ontwikkelde Thomas More daarom een online rekentool die een idee kan geven van deze parameters.
Meer informatie hierover kunt u terugvinden in een uitgebreid artikel dat verschijnt in Proeftuinnieuws nummer 28 van dit jaar.
Of neem contact op met:
Bert De Schutter: [email protected]
Jeroen van Roy: [email protected]