Jaarrond komkommers telen vraagt in Nederland om het toepassen van assimilatiebelichting. Als gebruikelijke praktijk wordt er gebruik gemaakt van SON-T verlichting (hogedruk natriumlampen). Het spectrum van deze lampen levert doorgaans goede resultaten in diverse teelten, waaronder komkommer. SON-T verlichting heeft evenwel enkele nadelen. Zo is het, omwille van de stralingswarmte, enkel mogelijk om deze lampen te gebruiken als topverlichting. Dit heeft tot gevolg dat het kunstmatig toegevoegde licht relatief (in vergelijking met natuurlijk zonlicht) snel uitdooft in het gewas, en wordt een gedeelte van het licht weerkaatst door de bovenste bladeren.
LED verlichting voor de glastuinbouw kent de laatste jaren een stevige technologische vooruitgang. Zo is de efficiëntie (μmol PAR J-1 elektriciteit) van deze verlichting inmiddels beter dan die van traditionele SON-T lampen en wordt de stralingswarmte niet rechtstreeks op het gewas geprojecteerd. Het feit dat LED verlichting minder warmte uitstraalt dan SON-T verlichting betekent ook dat het mogelijk is om deze lampen te gebruiken als tussenbelichting. Een eerste hypothese was dan ook dat belichting op basis van LED technologie tussen het gewas een oplossing zou zijn, omdat op deze manier meer licht de lagere regionen in de plant zou kunnen bereiken; hetgeen zou resulteren in een verbeterde plantengroei en hogere productie.
Hoewel de efficiëntie en betere warmtestraling enorme voordelen betekenen voor het gebruik van LED als horticulturele verlichtingsbron, is er meer onderzoek nodig naar het lichtspectrum om gewassen ook gezond en efficiënt te telen.
Uit de eerste teeltproef werd immers geconcludeerd dat het spectrum van LED verlichting die gebruikt wordt voor tomatenteelt (en waarmee goede resultaten behaald worden in die teelt) niet zomaar gekopieerd kan worden naar een ander gewas – in dit geval komkommer. Het effect van het lichtspectrum op plantengroei, -ontwikkeling en productie, behoeft in het geval van LED verlichting een gewasspecifiek onderzoek. Het lichtspectrum van LED lampen is vaak minder breed dan dit van de traditionele SON-T verlichting en bevat doorgaans een hoge en smalle piek in het blauwe gedeelte van het spectrum en in het rode gedeelte van het spectrum.
De tweede teeltproef probeerde enerzijds een antwoord te formuleren op de hypothese dat LED tussenbelichting in komkommer mogelijk een toegevoegde waarde zou zijn op vlak van plantengroei, -ontwikkeling en uiteindelijke productie; en anderzijds een antwoord te formuleren op de hypothese dat de toevoeging van additioneel blauw licht voor een verbeterde wateropname zou zorgen. De traditionele SON-T lampen dienden als referentie in dit onderzoek. Op basis van een analyse van het lichtspectrum van de SON-T lampen en de resultaten van de eerste teeltproef (betere productie bij SON-T belichting), werd ook beslist om extra groen licht toe te voegen aan het spectrum van de LED verlichting om het spectrum van de SON-T meer te evenaren. Waar de eerste 2 stellingen door het onderzoek werden ontkracht, liet de toevoeging van extra groen licht aan het spectrum wél verrassende resultaten zien. Daarop werd beslist om dit in de derde teeltronde nader te onderzoeken.
Er werd beslist om in de proefopstelling een afdeling in te richten met 100% LED belichting waarbij er extra groen licht aan het spectrum werd toegevoegd. Daarnaast werd een afdeling gecreëerd met een hybride situatie waarbij SON-T belichting en LED verlichting werden gecombineerd, met hierbij een groter aandeel LED verlichting ten op zichtte van de SON-T.
Met andere woorden de vooropgestelde doelstellingen zijn:
- Verschillen aantonen tussen hybride t.o.v. full led waarbij in beide compartimenten klimaat technisch en teelt technisch wordt gestuurd op een ideaal productief komkommer gewas.
- Effect van aspect ‘groen’ spectrum verder onderzoeken
- Wateropname door verdamping te stimuleren
Bent u benieuwd geworden naar het volledige rapport?