Om de energie efficiëntie van de belichte tomatenteelt te verhogen is een transitie naar led noodzakelijk. In de praktijk zien we twee soorten belichtingssystemen met led: hybride belichting waarbij led wordt gecombineerd met SON-T en full led. Het is met led belichting niet enkel mogelijk om het lamptype aan te passen, ook het lichtspectrum is aanpasbaar. In de praktijk is er een tendens om wit licht toe te voegen in het spectrum, wat het arbeidscomfort verhoogt. Wetenschappelijk onderzoek wijst op potentieel van verrood om het vruchtgewicht en bijgevolg de productie te verhogen.
In deze proef verkenden we de mogelijkheden van hybride en full led belichting met verschillend spectrum om het energieverbruik in de tomatenteelt te verlagen.
Proefopzet
Deze proef werd opgezet om het gekende belichtingssysteem van hogedruknatriumlampen (Son-T, SON-T) te vergelijken met hybride belichting (50% SON-T en 50% led) en 100% LED-belichting. De proef werd uitgevoerd in een afdeling van 840m² op het Proefstation voor de Groenteteelt. Deze afdeling bestaat uit 3 tralies, waarin telkens een ander lamptype werd geïnstalleerd.
De referentie was SON-T (Gavita GAN Electronic 1000 W 400V DE). In het hybridesysteem bestond de helft van de lampen uit SON-T en de andere helft uit led met spectrum DR/W LB (Signify GreenPower LED toplighting compact). De full-led-lampen (Signify GreenPower LED toplighting module DR/W/FR LB) hadden naast rood en blauw ook wit en verrood in het spectrum. Het gemeten niveau van PAR-licht ter hoogte van de koppen van de planten bedroeg bij SON-T, hybride en full-led respectievelijk 170, 183 en 153 μmol/m².s. De full-led-lampen produceerden naast het PAR-licht ook 15 μmol/m².s verrood stralingslicht.
De sturing en verwarmingsstrategie was dezelfde voor de verschillende objecten. Verschillen in energieverbruik kwamen daarom overeen met een hoger of lager verbruik van elektriciteit door de lampen.
De belichtingsstrategie wordt weergegeven in Figuur 1. Er werd 26 november gestart met belichten en het aantal belichtingsuren werd op een maand tijd opgebouwd tot het maximum van 18 uur per etmaal. Assimilatiebelichting startte geheel op vanaf middernacht tot 18u. Vanaf 5 februari werd gestart met het afbouwen van de belichting. Wanneer de lichtintensiteit overdag de drempel overschreed werden de lampen uitgeschakeld. Op 11 april werd de belichting definitief uitgeschakeld.
Bent u benieuwd geworden naar de resultaten van dit onderzoek?