LED-belichting komt de laatste jaren meer en meer onder de aandacht. LEDs zijn energiezuiniger en bieden teelttechnisch nieuwe mogelijkheden. Daarom ligt er op het Proefstation voor de Groenteteelt een proef aan in een tomatenteelt waarin klassieke SON-T belichting wordt vergeleken met een hybride systeem van SON-T gecombineerd met LED en een systeem van full LED belichting. Het energieverbruik en het teeltresultaat worden in kaart gebracht.
LED-belichting verovert terrein
Belichting raakte de voorbije zes jaar meer en meer ingeburgerd in de Belgische tomatenteelt en intussen is bijna een derde van het areaal belicht. Hoewel de meeste serres nog worden uitgerust met SON-T lampen, gaat de aandacht meer en meer naar energiezuinige LEDs. Deze openen nieuwe mogelijkheden voor belichting. Daar waar de stralingswarmte van SON-T lampen vaak een beperkende factor is voor het geïnstalleerd vermogen, kan de lichtintensiteit wel worden verhoogd met LED lampen die minder warmte uitstralen. Ook zien we dat het lichtspectrum bij LED-belichting is geëvolueerd van rood met een aantal procenten blauw naar lampen die een lichtspectrum hebben dat aangenamer is om in te werken is of lampen met lichtspectra die buiten het PAR-gebied liggen, maar toch een positief effect hebben op productie. Daarom worden bijvoorbeeld bijkomend witte of verrode leds toegevoegd. Populair is ook de combinatie van LED-belichting met SON-T lampen. Dit kan bij eenzelfde lichtintensiteit, maar vaak wordt de lichtintensiteit verhoogd door toevoeging van bijkomende led lampen.
Drie belichtingssystemen
Op het Proefstation voor de Groenteteelt vergelijken we drie verschillende belichtingssystemen:
- SON-T: HPS Gavita GAN Electronic 1000 W
- Hybride: HPS Gavita GAN Electronic 1000 W + Philips GreenPower LED toplighting compact (DR/W LB)
- Full led: Philips GreenPower LED toplighting module (DR/W/FR LB)
Van elk van deze drie belichtingssystemen werd een tralie van 255 m² aangelegd in eenzelfde afdeling. Het doel is om in elke tralie hetzelfde lichtniveau van 180 µmol/m²s te halen. Aangezien de klimaatsturing dezelfde is voor de volledige afdeling, is het energieverbruik voor verwarming hetzelfde. Wat wel verschilt, is het elektriciteitsverbruik, omdat de belichtingssystemen elk met een andere efficiëntie elektrische stroom omzetten in licht. Bovendien kunnen LED lampen langer worden gebruikt in het teeltseizoen, waardoor het aantal branduren zal verschillen. Daarnaast is er ook een verschil in lichtspectrum. Wat het effect hiervan op het energieverbruik, de gerealiseerde productie, de vruchtkwaliteit en de plantontwikkeling is, zal in kaart worden gebracht tijdens deze proef.
Proefopzet
De proef wordt uitgevoerd met de trostomaat Xandor (Axia Vegetable Seeds), geënt op de onderstam DR 0141 TX (De Ruiter). De getopte planten werden op 24 oktober 2019 geplant op een afstand van 50 cm. In week 49 werd er bij één op drie planten een extra stengel aangehouden, wat de stengeldichtheid brengt op 3,33 stengels per m². De proef loopt door tot eind september, zodat de performantie van de teelt niet enkel tijdens het belichtingsseizoen maar ook gedurende het volledige teeltseizoen kan worden geëvalueerd.
Tekst via: Lieve Wittemans (Proefstation voor de Groenteteelt)