Voor het innovatieproject ‘Gebruik van CO2 met behoud van luchtkwaliteit‘ zijn bij verschillende bedrijven meetpalen geplaatst die de verschillende gasconcentraties in de kassen meten. Hier staan onder andere de CO2 en stikstofconcentraties in. De metingen leverden waardevolle inzichten op.Â
Doseren van CO2
Het doseren van CO2 in de kas is al jaren ingeburgerd in de groenteteelt onder glas. Deze koolstofbron is een cruciaal sleutelelement voor een vlotte fotosynthese en dus de opbouw van biomassa. De CO2 die in de kassen gedoseerd wordt is overwegend afkomstig van rookgassen van een ketel of WKK. Praktijkervaringen leren echter dat de kwaliteit van deze rookgassen vaak onvoldoende is. Schadelijke gassen zoals NOx en ethyleen zijn naast CO2 aanwezig in deze rookgassen. Het is bekend dat deze gassen zorgen voor schade aan het gewas.
Gasmetingen bij bedrijven
Binnen het innovatieproject ‘Gebruik van CO2 met behoud van luchtkwaliteit‘ hebben bedrijven de gassen langere tijd gemeten en opgeslagen. Deze data is samen met de klimaatdata van de bedrijven verstuurd naar Blue Engineering. Blue Engineering heeft gezocht naar de overeenkomsten tussen de gasconcentraties en de klimaatwaarden. Hierbij werd onder andere gezocht naar de correlaties tussen de productie en vorming van stikstofgassen en de klimaatdata. Ook werd er gekeken of de gassen niet boven de maximale toegestane waarden kwamen en of ze zich gedroegen als verwacht.
Waardevolle inzichten
Voor elk van de deelnemende bedrijven is dit onderzoek uitgevoerd en gedocumenteerd, wat waardevolle inzichten heeft opgeleverd. Eén van de verkregen inzichten is dat de gemeten CO2-concentratie die gemeten wordt door de sensor van de klimaatdata afwijkt van de gemeten waarde door de meetpaal. De gemeten concentratie van de klimaatdata wordt momenteel gebruikt om de CO2 in de kassen te doseren, maar deze sensor is dus niet erg nauwkeurig waardoor de werkelijke waarden afwijken.