Het klimaat in de serre wordt actief gestuurd door het gebruik van verwarming en het openen of sluiten van de ramen, eventueel aangevuld met ventilatoren. Naast warmte op hoge temperatuur, rechtstreeks afkomstig van de huidige verwarmingsinstallaties, kan ook warmte op een relatief lage temperatuur (maximaal 40°C) worden gebruikt voor de verwarming van de serre. Deze warmte kan afkomstig zijn van verschillende bronnen waaronder bijvoorbeeld de rookgascondensor van de verwarmingsinstallatie. Dit zorgt voor een hogere efficiëntie van de verwarmingsbron. In de toekomst wordt het gebruik van warmte op lagere temperatuur waarschijnlijk nog interessanter door het gebruik van onder andere geothermie of restwarmte.
Door de lagere temperaturen is deze warmte niet zo eenvoudig in te zetten, waardoor we dan ook spreken van laagwaardige warmte. Deze wordt meestal via leidingen in de serre gebracht en afgegeven via verwarmingsbuizen. Hierbij wordt water als transportmiddel gebruikt omdat water een hoge soortelijke warmte heeft en dus veel warmte kan opslaan. Daarnaast is de warmteafgifte vrij eenvoudig te regelen door het gebruik van regelkleppen. Standaard worden voor dit verdeelsysteem PE-buizen gebruikt. Er zijn echter materialen die laagwaardige warmte op een efficiëntere manier kunnen afgeven.
Thomas More Kempen screende vorig jaar 20 verschillende alternatieve materialen, die allemaal verschilden qua vorm, kleur of afmetingen. Bij verschillende buistemperaturen werd het vermogen gemeten dat de verschillende buizen kunnen afgeven. Deze metingen werden vergeleken met theoretische formules om de afgifte van stralings- en convectiewarmte na te rekenen. Voor de resultaten van deze proef wordt doorverwezen naar het verslag “Rapport doormetingen technische aspecten laagwaardige warmte”.
De meest performante warmteafgifte systemen voor laagwaardige warmte werden dit jaar in een serreproef op het Proefstation voor de Groenteteelt getest. Als referentie werden witte polyethyleen (PE) darmen gebruikt. Deze werden vergeleken met vernette PE verwarmingsbuizen en aluminium verwarmingsbuizen die uitgerust zijn met vinnen om het afgifte oppervlak te vergroten. De resultaten van deze proef zijn te vinden in het verslag “Gebruik van lage temperatuur warmte in tomatenteelt”. De positie van het verwarmingssysteem kan ook een invloed hebben op de planten zelf. Daarom bekeken we of er betere teelttechnische resultaten behaald konden worden door het LT-net op een andere hoogte te hangen. Hiervoor werden de PE-darmen onder de teeltgoot, naast de teeltgoot of tussen de planten gehangen. In dit verslag beschrijven we de resultaten van deze proef waar productie- en plantparameters werden opgevolgd samen met de temperatuurverdeling in de serre met behulp van temperatuursensoren op verschillende hoogtes.
Bent u benieuwd geworden naar het volledige rapport?