In de teeltproef van 2020 werd op Proefcentrum Hoogstraten een nieuw ‘energy balancing’ (EB) schermsysteem getest bij paprika. Dit EB schermsysteem bestaat uit 3 dagschermen (1 klassiek Luxous 1147 FR doek (Svensson) en 2 PE-VA folies (Oerlemans Plastics bv)) en 2 nachtschermen in één schermlaag (een XLS18 doek (Svensson) en een Phormitex Eclipse 98 doek (Phormium)). De vermelde PE-VA folie is een nieuw type scherm dat ontwikkeld werd in een samenwerking tussen Oerlemans Plastics bv en GLITCH. Een overzicht van de schermopstelling werd gegeven in een artikel van december 2019. Het doel van dit EB schermsysteem is om de warmte die binnenkomt via de zon zoveel mogelijk in de serre te houden, zodat de verwarming zo min mogelijk moet worden ingezet. Deze energiebesparing willen we bereiken zonder verlies van productie of kwaliteit.
De proef heeft gelopen van november 2019 tot oktober 2020. Er werd gekozen voor het ras Mavera, dat werd geplant op 22/11/2019. De scherm- en klimaatsturing werd aangepast om de energiewinst te optimaliseren. Zo hebben we gestreefd naar een hogere RV zodat condensvorming op de folies mogelijk was en het isolatievermogen van de folies nog verder toenam. Omdat folies geen vocht doorlaten, werd een luchtbehandelingsunit ingezet om te ontvochtigen. Het energieverbruik en de productie werden vergeleken met die van de referentie-afdeling, waar 2 klassieke SLS10 schermdoeken hingen (Svensson).
Uit de resultaten blijkt dat de totale producties in beide afdelingen bijna gelijk zijn. De productie in de afdeling met EB schermen heeft wel lange tijd voorgelopen, maar in augustus is de productie in de referentie-afdeling bijgebeend. Omdat we vorig jaar kleinere vruchten hadden in de afdeling met EB schermen, hebben we dit jaar in een deel van de afdeling een andere vruchtdunningsstrategie toegepast (enkel stamvruchten aanhouden). Dit zorgde voor een licht hoger vruchtgewicht (197 g versus 187 g), vooral in het voor- en najaar. Dankzij de hogere vroege productie (week 16-17) en de hoge paprikaprijzen in die periode, lag de omzet in de afdeling met EB-schermen 13% hoger. Dit verschil is gemaakt tijdens de eerste productieweken, nadien was de omzet in beide afdelingen nagenoeg gelijk. Tot slot hebben we ook de plantengroei en vruchtkwaliteit opgevolgd. Net als vorig jaar waren de planten in de afdeling met EB schermen iets groter dan de planten in de referentie. Er waren geen problemen met binnenrot of brandvlekken.
De PE-VA folie voldoet aan de vooropgestelde isolatie- en lichttransmissie eisen. Dit hebben we in de praktijk vastgesteld. Het gebruik van meerdere folies zorgde wel voor druppen, maar dit had geen nadelig effect op de vruchtkwaliteit. Daarenboven was het mogelijk om in totaal 67% energie te besparen! Meer info over het energieverhaal vind je in een ander artikel. Er werden wel enkele praktische problemen vastgesteld rond plakken van de PE-VA folies en krimp. Oerlemans Plastics bv bekijkt nu hoe de folies kunnen aangepast worden om deze problemen te voorkomen. Dit zal resulteren in een aangepaste type PE-VA folie die volgende jaar in een nieuwe teeltproef wordt getest.
Deze resultaten tonen aan dat EB dag- en nachtschermen kunnen gebruikt worden zonder verlies van productie of kwaliteit. Dit is een belangrijke stap vooruit naar een klimaatneutrale glastuinbouw in de nabije toekomst.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: