Dit jaar wordt in de paprikateelt op PCH een nieuw ‘energy-balancing’ (EB) schermsysteem getest. Dit EB schermsysteem bestaat uit drie dagschermen (2 nieuwe PE-VA folies en een Luxous doek) en een dubbel nachtscherm in één schermlaag (een XLS18 doek en een PhormiTex Eclipse). Een gedetailleerde omschrijving van dit schermsysteem kan je terugvinden in een eerder artikel.
In de koude wintermaanden werden zowel de dag- als nachtschermen zo veel mogelijk ingezet. Het nachtscherm en het onderste dagschermduo werden ’s nachts gesloten. Op een koude, donkere dag waren de drie dagschermen gesloten om de warmte zo veel mogelijk binnen te houden. Op het moment dat de zon begon te schijnen, ging het onderste duo open om zo veel mogelijk licht tot bij de planten te krijgen. De bovenste PE-VA folie ging enkel open als het te warm werd in de kas. Ook de temperatuur en luchtvochtigheid werden ingesteld om zoveel mogelijk energie te kunnen besparen. Hierbij werd zo veel mogelijk gebruik gemaakt van zonlicht om de kas op te warmen. Ook de luchtvochtigheid moest hoog genoeg zijn om condens op het scherm te stimuleren, maar mocht niet te hoog zijn om het ontstaan van schimmelinfecties te voorkomen. Dit werd nauwgezet opgevolgd en tweewekelijks bijgestuurd.
Uit de eerste resultaten zien we dat er de eerste vijf maanden van de proef veel energie kon bespaard worden. Zo zien we in onderstaande figuur overdag een energiebesparing van 46% en ’s nachts zelfs van 72%.
De planten in de afdeling met de EB schermen zijn iets trager op gang gekomen, maar hebben dit ondertussen ingehaald. Voorlopig ligt de productie in de afdeling met EB-schermen zelfs hoger dan in de referentie zoals hieronder te zien is.
Ook het vruchtgewicht ligt iets hoger in de afdeling met EB schermen dan in de referentie. Deze voorlopige resultaten zijn veelbelovend, maar moeten de rest van het teeltseizoen verder opgevolgd worden. Ook de kwaliteit van de vruchten zal de komende maanden nog onderzocht worden. Toch lijkt het er op dat we met dit nieuwe EB schermsysteem meer energie zullen kunnen besparen dan in de proef van 2019, zonder dat dit een negatieve invloed heeft op de productie.
Dit artikel is een tussenresultaat. Bent u benieuwd naar de eindresultaten?
Houd dan onze website of social media in de gaten! U kunt zich ook inschrijven voor onze nieuwsbrief hieronder.