PE AC folies worden gebruikt om serres meer te isoleren en zo energie te besparen. In het innovatieproject ‘energie balancing dagschermen’ worden dit jaar op het Proefcentrum Hoogstraten dagschermen getest in een paprikateelt om te komen tot een klimaatneutrale(re) glastuinbouw. We kozen voor twee schermlagen PE AC (Polyethyleen met anti-condens) en een Svensson doek (Luxous 1147FR).
Schermconfiguratie
Van de dagschermen die op de markt beschikbaar zijn, heeft PE AC momenteel de hoogste lichttransmissie, maar dit scherm isoleert pas als er voldoende condens op de folie komt. Dit komt omdat het waterlaagje warmtestraling absorbeert en PE AC deze doorlaat. Â In de kasproef is daarop geanticipeerd door 1) de PE AC folie te plaatsen boven een dampdoorlatend scherm (Luxous 1147FR) en 2) de onderste schermen ’s ochtends een klein beetje open te trekken, zodat vocht kan condenseren op de bovenste PE AC folie. Deze schermconfiguratie is weergegeven in onderstaande figuur.
Spectaculaire verschillen in energiebesparing
De energiemetingen dit voorjaar maakten duidelijk dat condensvorming echter niet altijd aanwezig is. Dit resulteert in spectaculaire verschillen in energiebesparing: van 50% bij condens (zie figuur links) tot 0% wanneer er geen condens aanwezig is (zie figuur rechts).
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat folies altijd optimaal isoleren?
Een aangepaste klimaatsturing is nodig zodat de schermen nat zijn. Dit zonder negatief effect op de zetting van de paprikaplanten. Op lange termijn is een verbetering van de thermische eigenschappen van folies nodig. Daarom starten we een samenwerking met het bedrijf Oerlemans Plastics BV zodat we altijd 50% energiebesparing gedurende de dag kunnen realiseren.
Conclusies
Uit de eerste resultaten trekken we de volgende conclusies:
“¢ Het gebruik van PE AC folie als energiescherm is niet evident;
“¢ Komende maanden zal uitgeklaard worden of dit kan opgevangen worden door een aangepaste klimaatsturing;
“¢ Praktijkonderzoek met gedetailleerde energiemetingen zijn noodzakelijk om het energiebesparingspotentieel van PE AC folie (of andere folie met hoge warmtestralingstransmissie) in kaart te brengen.