Hydrocultuur sla is een groeiende teelt. Het is een intensieve teelt die standaard belicht wordt om de productie in de winter op peil te houden. Standaard wordt sla op goten belicht met SON-T lampen, maar led lampen zijn efficiënter en duurzamer. Daarom worden deze meer en meer gebruikt in de teelt van sla hydrocultuur.
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat sla geteeld onder led licht hogere lichtintensiteiten toelaat dan onder SON-T-licht, zonder extra rand in de sla te veroorzaken. Met een hogere lichtintensiteit kan je een hogere productie behalen. Daarenboven kleuren rode types mooier rood, groeien ze compacter en maken een dikker blad onder een blauw-rood spectrum. Maar zware kropsla groeit onder het blauw-rode spectrum vaak te compact en glazigheid treedt gemakkelijk op.
In de winter van 2018-2019 bleek uit een proef dat het toevoegen van 5 tot 8% extra verrood licht in een afdeling met blauw-rode leds een meerwaarde was en de kropsla meer omvang maakte. Toch was het volume van de kropsla dat we nodig hebben voor de markt van ‘zware Belgische kropsla’ nog niet zoals we gewoon zijn onder SON-T-licht. In de winter van 2019-2020 hebben we daarom led licht met extra verrood vergeleken met hybride belichting en SON-T belichting in een nieuwe serre met toevoeging van een ondernet, waarvan bekend is dat dit eveneens meer omvang stimuleert. Hieruit konden we concluderen dat we een omvangrijke kropsla kunnen telen onder led licht met extra verrood. Deze proef werd tijdens de voorbije winter herhaald. In de nieuwe proef werd naast de kropsla Presteria (Rijk Zwaan) ook Alyssa (Rijk Zwaan) getest. Lollo bionda (Jokary, Enza Zaden en Lozano, Rijk Zwaan) en rode eikenbladsla (Xem, Rijk Zwaan) werden ook getest. We willen namelijk weten hoe alternatieve slasoorten groeien onder het kropsla spectrum (met verrood). Telers switchen soms in de teelt van slasoorten afhankelijk van de markt en kunnen niet telkens hun belichtingsinstallatie of leds veranderen.
Bent u benieuwd geworden naar het volledige rapport?