De Belgische landbouwsector gebruikte 29,4 PJ primaire energie in 2017 (1 PJ = 277778 MWh), wat neerkomt op bijna 2% van het totale primaire energieverbruik dat jaar (emis, 2018). De glastuinbouw was verantwoordelijk voor 14 PJ (48%) van dit primaire energieverbruik – i.e. 19,4 PJ uit fossiele brandstoffen, 0,3 PJ uit biomassa verminderd met 5,7 PJ als elektriciteitsproducent (WKK). De ontwikkeling van klimaatneutrale(re) kassystemen is een onmisbare stap om de doelstelling van de Europese Unie te behalen voor de sector tegen 2030: reductie van 40% van de broeikasgasemissies.
Klimaatneutraliteit in de glastuinbouw moet volgens de Trias Energetica worden gerealiseerd door 1) energie te besparen door de warmtevraag in de kas te reduceren en 2) het resterende deel in te vullen met hernieuwbare energie. Concreet zal er op het PCH in de paprikateeltproef 2019-20 gekeken worden naar de toepassing van een energiebalancerende (EB) dagschermsysteem en een performanter nachtschermsysteem.
Het EB-dagschermsysteem bestaat uit scherm(en) met een hoge lichttransmissie en een goede isolatiewaarde gebaseerd op absorptie van warmtestraling. In de kas wordt hiermee geschermd met als doelstelling dat de energiebalans van zonnewinsten en thermische verliezen elkaar opheffen (energie balancerend) .
Vorig projectjaar (2018-19) werd een EB-dagschermsysteem getest met commercieel beschikbare PE-AC folies. In 2019 is samen met Oerlemans gezocht naar meer geschikte folies, en dit leverde PE folies met hoge VA gehalte op. Deze werden in dit tweede projectjaar (2019-20) in een EB-dagschermsysteem getest.
Daarnaast werd ook een performanter nachtschermsysteem getest. Isolerende nachtschermen bestaan uit schermen met een hoge(re) reflectiviteit voor warmtestraling. Door de hoge(re) reflectiviteit zowel aan de bovenkant als aan de onderkant worden respectievelijk koude en warmte gereflecteerd waardoor de warmte in de kas en de koude buiten blijft.
Bij een EB-nachtschermsysteem worden dergelijke nachtschermen meerlagig ’s nachts toegepast waardoor de warmte-input wordt gereduceerd tot een minimum en dit met behoud van een geschikte temperatuur in de kas. In de paprikaproef van 2019-20 werd enkel een performanter enkel laags nachtschermsysteem getest op basis van commercieel beschikbare nachtschermen.
Tijdens de paprikaproef (2019-20) werd een energiebesparing van ~65% behaald met behoud van productie en kwaliteit. Een energieverbruik van 296 MJ/m2 (9,5 m3 a.e./m2) werd behaald samen met een productie van 29,5 kg/m2. De meeste energiebesparingen vonden plaats tijdens de nacht, waardoor er overdag meer mogelijkheden voor verbetering zijn. Een van de belangrijkste aandachtspunten voor de volgende proeven zijn de opgelegde temperatuurprofielen in de vroege ochtend en de regeling van de luchtbehandelingsunit in relatie tot scherm- en raamgebruik.
Bent u benieuwd geworden naar de resultaten van dit onderzoek?