In 2017 gebruikte de Belgische landbouwsector 29,4 PJ primaire energie (1 PJ = 277778 MWh), wat neerkomt op bijna 2% van het totale primaire energieverbruik dat jaar. De glastuinbouw was verantwoordelijk voor 14 PJ (48%) van dit primaire energieverbruik – i.e. 19,4 PJ uit fossiele brandstoffen, 0,3 PJ uit biomassa verminderd met 5,7 PJ als elektriciteitsproducent (WKK). De ontwikkeling van klimaatneutrale(re) kassystemen is een onmisbare stap om de doelstelling van de Europese Unie te behalen voor de sector tegen 2030: reductie van 40% van de broeikasgasemissies.
Daarbij is isolatie de beste technologie om tot een klimaatneutrale kas te komen (Bronchart, 2013). Dergelijke isolatie kan worden toegepast in serres met energiebalancerende (EB) schermen. EB betekent dat de energie die de serre binnenkomt via straling gelijk is aan het energieverlies naar buiten toe, waardoor de verwarmingsbehoefte wordt geminimaliseerd. Voor de dagsituatie moet het EB scherm een hoge zonlichttransmissie en een hoge absorptie van warmtestraling hebben. Voor de nachtsituatie is zonlichttransmissie niet belangrijk, maaris een hoge reflectie van warmtestraling gewenst.
In deze proef richten we ons op EB schermen voor de dagsituatie. Een voorbeeld van zo’n scherm is de Luxous 1147FR, een 100% polyester geweven scherm. Dit scherm heeft een hoge absorptie van infraroodstraling (75%), terwijl het een redelijk hemisferische zonlichttransmissie (75%) heeft. Een andere optie is PVDF-folie, die 64% van de inkomende warmtestraling absorbeert en 88% van het zonlicht doorlaat, maar deze folie is momenteel niet in de handel verkrijgbaar. Nog een andere optie is PE-folie, dat wel veel gebruikt wordt in de sector. Deze plastic folie absorbeert niet veel infraroodstraling (36%), maar heeft wel een goede zonlichttransmissie (81%). Van de bovengenoemde schermen zijn alleen de Luxous 1147FR en de PE-folie commercieel beschikbaar.
In deze proef werd een EB dagschermsysteem (Figuur 1) geïmplementeerd in een serre op PCH. Door het gebruik van commercieel beschikbare schermen zijn de resultaten direct toepasbaar voor telers. Het systeem bestond uit twee PE-AC folies, één Luxous 1147FR doek en één XLS18 nachtscherm. De XLS 18 werd alleen ’s nachts gebruikt, terwijl het bovenste PE-AC-scherm alleen overdag werd gebruikt. Het onderste duo (Luxous 1147FR + PE-AC) beweegt altijd samen en werd zowel overdag als ’s nachts gebruikt. Ter vergelijking met gangbare praktijken werd een tweede compartiment gebruikt met twee onafhankelijk aangestuurde SLS10-dagschermen.
Bent u benieuwd geworden naar de resultaten van dit onderzoek?