Schermen zijn een belangrijke tool voor klimaat en energiebeheer in elke professionele kas. Daar is iedereen in de sector van overtuigd. Ondanks het brede gebruik, bestaan er nog wel veel vragen rondom schermen. Welk scherm is het beste en hóé werkt dat het beste?
Ontbrekende kennis over schermen
In het werkpakket “Ontwikkeling klimaatneutrale(re) glastuinbouw” nemen we de werking van schermen onder de loep met als doel schermen te ontwerpen die resulteren in een optimaler klimaat en meer energiebesparing. Hierbij kwamen we tot de conclusie dat er naast bestaande kennis veel essentiële kennis ontbreekt rond de werking van schermen. Deze kennistekorten betreffen de volgende onderwerpen: dampdoorlaatbaarheid, lichttransmissie, de isolatiewaarde van een laagje condens op een scherm en langgolvige warmtestraling door schermen.
Dampdoorlaatbaarheid
Binnen het onderwerp dampdoorlaatbaarheid bestaan de volgende kennistekorten:
- We willen een hoge dampdoorlaatbaarheid om de luchtvochtigheid in de kas onder controle te houden, maar hoe kan dit gecombineerd worden met een zo hoog mogelijke energiebesparing/zo weinig mogelijk energieverlies?
- Laat een geweven scherm waterdamp door via diffusie of door luchtbeweging? Beide mechanismen verschillen namelijk in energie-efficiënte. Bij damptransport via diffusie gaat enkel latente warmte verloren. Bij damptransport via luchtbeweging gaat daarentegen ook voelbare warmte verloren. Daarom is damptransport via diffusie ongeveer twee keer zo energie-efficiënt als damptransport via luchtbeweging.
- Wat is de maximale dampdoorlaatbaarheid van een scherm?
- Hoeveel schermen kunnen ’s nachts in de kas worden ingezet om maximaal te isoleren en toch voldoende damp door het scherm af te voeren?
Lichttransmissie
Op het gebied van lichttransmissie dienen de volgende kennistekorten worden opgevuld:
- Hoeveel is de lichttransmissie (PAR-straling) van een scherm in de kas? Sommige producenten geven de loodrechte en/of de hemisferische lichttransmissie aan van hun scherm. Deze voorspellen echter niet de lichttransmissie van een scherm in de kas omdat het gemiddelde stralingsprofiel in de kas niet in overeenstemming is met deze metingen. Wat is dan wel een gemiddeld stralingsprofiel in de kas?
- Hoe kan de lichtdoorlaatbaarheid van een scherm getest worden?
Isolatiewaarde van een laagje condens op een scherm
Binnen het onderwerp isolatiewaarde van een laagje condens op een scherm bestaan de volgende kennistekorten:
- Het is bekend dat een condenslaagje op een scherm de absorptie van langgolvige warmtestraling bevordert en daardoor extra isoleert. Hoeveel is deze absorptie en hangt deze af van de dikte van het condenslaagje?
- Is het haalbaar om de gewenste dikte van condenslaag te bekomen in de kas?
Langgolvige warmtestraling door schermen
Voor langgolvige warmtestraling door schermen hopen we de volgende vragen te beantwoorden:
- Warmtestraling is de belangrijkste manier van warmteoverdracht vanuit de kas naar buiten. Toch wordt er in de glastuinbouwsector tot op heden geen enkel model gebruikt dat deze straling door verschillende schermlagen correct doorrekent. Wat is een correct langgolvig stralingsmodel voor schermen in een kas?
- Op basis van een dergelijk model kunnen dan volgende vragen worden beantwoord:
- Kunnen er synergetische effecten tussen schermlagen worden bekomen?
- Tot welke isolatiewaarde kan een kas geïsoleerd worden afhankelijk van het aantal ingezette schermen?
Ontwikkeling klimaatneutrale(re) glastuinbouw
In het werkpakket “Ontwikkeling klimaatneutrale(re) glastuinbouw” hebben we de keuze gemaakt om deze vragen te verduidelijken omdat we van mening zijn dat een succesvolle klimaatneutrale glastuinbouw afhangt van kennis van zaken. In de komende nieuwsbrieven zal steeds een onderwerp besproken worden. Klik hier om je aan te melden voor onze nieuwsbrief en mis niets over de voortgang van dit innovatieproject!
Tekst via Filip Bronchart en Luis Corbola (ILVO)