Tijdens het EnergieEvent Zuidoost-Nederland sprak Dennis Medema namens Glastuinbouw Nederland over de toekomstige CO2 voorziening. Volgens hem zijn er twee wegen om aan de vraag naar CO2 te voldoen. Enerzijds zal er efficiënter CO2 gedoseerd moeten worden, waar aan de andere kant nieuwe bronnen gezocht moeten worden.
Nieuwe bronnen voor CO2-voorziening noodzakelijk
Als we in Nederland van het aardgas af willen en klimaatneutraal willen zijn, is er een landelijke CO2-behoefte van 2,5 Mton. Voor de regio Zuid-Oost gaat dit over 0,3 Mton. Tijdens de presentatie van Glastuinbouw Nederland kwam naar voren dat nieuwe bronnen voor CO2-voorziening noodzakelijk zijn. Over welke bronnen dit kunnen en moeten zijn werd volop gebrainstormd tijdens de workshop.
Diverse nieuwe bronnen onderzocht
Glastuinbouw Nederland is met diverse nieuwe bronnen van CO2-voorziening bezig, zoals CO2 uit afvalverbranding, andere industrieën en biogas. Ook lopen er projecten met CO2 uit biomassa en buitenlucht. Vanuit de workshop wordt zowel enthousiast als kritisch gereageerd op de bezigheden van Glastuinbouw Nederland. Zo zijn er bij CO2 uit andere industrieën issues met leveringszekerheid, bij CO2 uit biomassa lijkt de potentie beperkt en CO2 uit buitenlucht is simpelweg nog te duur.
Verontreiniging uit rookgassen aandachtspunt
Als sidekick sprak Arie de Gelder van Wageningen University & Research over CO2-dosering. Hij benoemde als belangrijk aandachtspunt voor CO2-dosering de verontreiniging uit rookgassen. Ook binnen GLITCH zijn we hier druk mee in de weer binnen het innovatieproject ‘Gebruik van CO2 met behoud van luchtkwaliteit’. Je kunt je nog inschrijven om voor jouw bedrijf de luchtkwaliteit in kaart te brengen. Klik hier voor meer informatie en inschrijving.