In Glitch worden technologieën ontwikkeld die leiden tot klimaatneutrale glastuinbouw, d.w.z. een glastuinbouw die niet/enkel nog beperkt afhankelijk is van fossiele energie. Klimaatneutraliteit in de glastuinbouw wordt gerealiseerd door de warmtevraag in de kas te reduceren en eventuele inzet van hernieuwbare energie.
In deze teeltproef worden de energy-balancing (EB) nachtschermen, die in werkpakket 5.2 werden ontwikkeld, getest en gedemonstreerd in een tomatenserre op het Proefstation voor de Groenteteelt. Een EB nachtschermsysteem bestaat uit schermen met een hoge reflectiviteit voor warmtestraling. Deze hebben een hoge isolatiewaarde. Met behulp van deze isolerende nachtschermen kan warmteverlies van de serre worden vermeden. Meerlagig toegepast levert dit een super isolatie en wordt de warmtevraag van de kas ‘s nacht beperkt.
Het doel van de proef bestaat erin om:
- De praktische toepasbaarheid en het energiebesparingspotentieel van het nachtschermsyteem tijdens de winterperiode te evalueren
- Het gebruik van de schermen en het kasklimaat te optimaliseren met een zo hoog mogelijke energiebesparing als resultaat
Deze proef sluit aan op een teeltproef uitgevoerd in 2020. Hierbij werden twee rassen trostomaten geëvalueerd onder de EB nachtschermen. De plantdatum was 8 januari 2020, het energieverbruik werd opgemeten van 27 maart 2020 tot 19 november 2020. Het opzet van de proef in 2021 is om ook data te verzamelen over het energieverbruik tijdens de winterperiode. Daarom werd het energieverbruik opgevolgd van 5 januari 2021 tot 4 april 2021.
Bent u benieuwd naar het volledige rapport?