In het teeltseizoen 2018-2019 was het mogelijk om tot de helft minder energie te verbruiken met energy balancing dagschermen en een aangepaste sturing. Als energy balancing dagschermsysteem werd vorig jaar gekozen voor twee PE-AC folies en één Luxous 1147FR (Svensson) schermdoek. Het nadeel van de PE-AC folies is dat ze niet isoleren zonder condenslaag omdat deze folies warmtestraling doorlaten. Op momenten met een lage luchtvochtigheid werd dan ook geen energie bespaard. Bovendien maakte de aangepaste sturing, die nodig was voor condensvorming op de folies, het gebruik van PE-AC folies in de kas te complex.
Nieuwe teeltproef met PE-EVA folies
In het nieuwe teeltseizoen willen we een nieuwe folie zonder deze tekortkomingen. Daarom maakte Oerlemans Plastics BV verschillende folies die door UGent en ILVO werden getest op warmtestralingsdoorlaatbaarheid en lichttransmissie. Uit deze tests werd een folie geselecteerd met een hoge warmtestralingsabsorptie en een verwachte lange levensduur van de AC. Deze nieuwe folie is ook een PE-AC folie, maar bevat een hogere concentratie EVA (ethyleenvinylacetaat) en is dikker. Hierdoor isoleert de folie ook zonder condenslaag. Toch ligt de isolatiewaarde hoger met condens en zal de sturing van de schermen aangepast worden om overdag voldoende condensvorming te krijgen. De toegevoegde EVA maakt de folies soepeler zodat ze beter geschikt zijn om te gebruiken als scherm. Figuur 1 geeft een overzicht van het nieuwe EB schermsysteem op Proefcentrum Hoogstraten. De oude PE-AC folies werden vervangen door de nieuwe PE-EVA folies. De bovenste folie ligt op hetzelfde dradenbed als de nachtschermen. De onderste folie vormt een duo met het Luxous doek waardoor beide steeds samen open en dicht gaan. Dit Luxous doek is vooral nodig in de zomer om te kunnen schermen tegen te hoge instraling.
Energy balancing nachtschermen
Naast de teeltproef met energy balancing dagschermen, willen we dit jaar ook al een eerste ervaring opdoen met energy balancing nachtschermen. Bij een energy balancing nachtschermsysteem moet de warmtestralingsreflectie zo hoog mogelijk zijn. In afwachting van de ontwikkeling van nieuwe nachtschermen, werd er gekozen om het bestaande XLS18 doek (Svensson) te combineren met een nieuw PhormiTex Eclipse 98 doek (Phormium), twee schermen die al beschikbaar zijn op de markt.
Het nieuwe PhormiTex Eclipse doek werd geïnstalleerd onder het bestaande XLS18 nachtscherm (Figuur 1). Dit nieuwe doek werd aan de onderkant tegen het XLS18 nachtscherm bevestigd met de glanzende kant naar onder. We hebben dus één schermlaag, met een glanzende kant naar onder en een glanzende kant naar boven. Hierdoor krijgen we langs beide kanten een hoge reflectiviteit die er voor zorgt dat de warmte binnen blijft en de koude buiten. Met dit ontwerp zou het dus mogelijk moeten zijn om beter te isoleren dan met een enkel nachtscherm met een glanzende kant naar boven. De uitdaging hierbij wordt om geen condens te krijgen op het onderste scherm, want dan gaat de reflectiviteit verloren. De sturing zal dus aangepast moeten worden zodat overdag condensvorming mogelijk is voor de isolatie van de PE-EVA folies, maar ’s nachts vermeden wordt op het onderste nachtscherm. Met de energy balancing nachtschermen verwachten we slechts een beperkte energiebesparing, maar willen we vooral ervaring opdoen die volgend teeltseizoen kan toegepast worden bij nieuwe nachtschermen die beter warmte reflecteren.
Dit energy balancing schermsysteem werd in week 47 geïnstalleerd op Proefcentrum Hoogstraten door Maurice Kassenbouw. De folies werden geproduceerd door Oerlemans Plastics BV, het Luxous 1147FR doek werd voorzien door Svensson en het nieuwe nachtscherm werd aangeboden door Phormium. Op 22/11/2019 werden de paprikaplanten geplant en is de proef van start gegaan.